Βρεφικά μαγιό: Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο για το μωράκι σου

Η βρεφική κολύμβηση έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι συνδέεται με πολύ σημαντικά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού. Το βοηθάει να αναπτύξει την αντοχή, το συντονισμό των άκρων του και το αναπνευστικό του σύστημα και του χαρίζει ευεξία που βοηθάει σε καλύτερο ύπνο το βράδυ. Παράλληλα, συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή του καθώς και στο αίσθημα αυτοπεποίθησης, ενώ αποτελεί και μια τέλεια ευκαιρία, για να περάσει ο γονιός ποιοτικό χρόνο με το παιδί του. Η κολύμβηση μπορεί να γίνεται είτε στην πισίνα είτε στη θάλασσα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Αντίστοιχα, για κάθε είδος δραστηριότητας, θα πρέπει να διαλέξετε το κατάλληλο μαγιό, ώστε το μωράκι σας να είναι ασφαλές και να προστατευτεί από πιθανούς κινδύνους. Υπάρχουν πολλών ειδών βρεφικά μαγιό. Ποιο είναι το ιδανικό για το μωρό σας;

Πάνα-μαγιό

Η βρεφική κολύμβηση μπορεί να ξεκινήσει στην πισίνα από την ηλικία των 6 μηνών, με ορισμένες όμως προϋποθέσεις. Όλοι οι κολυμβητικοί σύλλογοι απαιτούν το μωρό, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία του 1,5 έτους, να φοράει πάνα-μαγιό. Είναι πράγματι η πιο βολική επιλογή και εξασφαλίζει προστασία από τις διαρροές αλλά και την υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή του βρέφους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις αδιάβροχες πάνες.

 

Μπλούζα UV

Αν η πισίνα είναι εξωτερική και τα μαθήματα της κολύμβησης γίνονται το πρωί, τότε είναι απαραίτητο το μωρό, καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης, είτε είναι μέσα στο νερό είτε έξω, να φοράει μπλούζα με αντιηλιακή προστασία. Το ίδιο ισχύει και για μεγαλύτερα παιδιά που φοράνε μαγιό-σορτς και κολυμπούν στη θάλασσα ή παίζουν στην ακροθαλασσιά. Οι μπλούζες UV μπλοκάρουν εντελώς τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, χωρίς όμως να ζεσταίνουν ή να βαραίνουν το παιδί.

Ολόσωμα μαγιό

Τα ολόσωμα βρεφικά μαγιό προσφέρουν αντιηλιακή προστασία σε όλο το σώμα του μωρού και είναι απαραίτητα, όταν η κολύμβηση διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και γενικά όταν το βρέφος είναι πολύ μικρό και το δέρμα του δεν κάνει να εκτεθεί στον ήλιο για περισσότερο από δέκα λεπτά. Αυτά τα μαγιό θα πρέπει να τα συνδυάσετε με αδιάβροχη πάνα.

Παιδικό μαγιό

Στο μαγιό-σορτς για τα αγόρια και τα κοριτσίστικα μαγιό, μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση, όταν πλέον το παιδί δεν χρειάζεται την πάνα. Θυμηθείτε, πάντως, ότι η αντιηλιακή μπλούζα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απαραίτητη.

Στολές κολύμβησης

Οι στολές κολύμβησης χρησιμοποιούνται από μεγαλύτερα παιδιά για κολύμπι στη θάλασσα ή σε εξωτερική πισίνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Προσφέρουν τη θερμομόνωση που χρειάζεται για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του σώματος, αλλά είναι πολύ χρήσιμες και αν στη θάλασσα υπάρχουν μέδουσες.