Σπίτι μου Σπιτάκι μου

Γιατί ο καθαρισμός στρωμάτων πρέπει να γίνεται στα ταπητοκαθαριστήρια

Τα στρώματα, στα οποία κοιμόμαστε, μας προβληματίζουν πάντα στο πώς πρέπει να τα καθαρίζουμε και υπάρχει διχογνωμία σχετικά με το αν πρέπει να τα πλένουμε μόνοι μας στο σπίτι ή να τα πηγαίνουμε σε ταπητοκαθαριστήρια. Το ζήτημα ξεκινάει από το γεγονός ότι κάτω από την επιφάνειά τους συμβαίνουν πολλά πράγματα που δεν βλέπουμε. Μέσα σε ένα μόλις τετραγωνικό εκατοστό στρώματος ζουν μερικές χιλιάδες ακάρεα, δηλαδή μικρόβια που είναι αόρατα με γυμνό μάτι, αλλά αναπαράγονται με τεράστια ταχύτητα. Τα ακάρεα θρέφονται από τη σκόνη, τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπου, στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε τεράστια ποσότητα στο στρώμα. Αν και δεν είναι από μόνα τους επικίνδυνα, υπό την έννοια ότι δεν μεταδίδουν ασθένειες, προκαλούν όμως αναπνευστικές και δερματικές αλλεργίες. Συνεπώς, αν θέλουμε να κοιμόμαστε καλά, θα πρέπει το στρώμα μας να είναι καθαρό και ελεύθερο από ακάρεα.

Το πρόβλημα είναι πώς το πετυχαίνουμε αυτό. Τα ποιοτικά στρώματα ύπνου είναι φτιαγμένα από ακριβά υλικά, στα οποία μπορούν να προκληθούν σοβαρές βλάβες από την επαφή τους με την υγρασία. Από την άλλη, και το να μην κάνουμε τίποτα θα αφήσει τα ακάρεα να φτιάξουν ολόκληρη αποικία στο σημείο που ξαπλώνουμε και ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Η λύση σε αυτό το θέμα είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο για τον καθαρισμό στρωμάτων.

Τα ταπητοκαθαριστήρια για βιολογικό καθαρισμό στρωμάτων προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό, πλένουν τα στρώματα με οικολογικά και υποαλλεργικά καθαριστικά.

Οικογένεια επάνω σε στρώμα

Ένα πρόβλημα όταν καθαρίζουμε τα στρώματα μόνοι μας στο σπίτι είναι ότι το ξέβγαλμα ποτέ δεν γίνεται σωστά και μένουν πάνω υπολείμματα από το απορρυπαντικό. Τα κατάλοιπα αυτά περιέχουν διάφορες βαριές χημικές ουσίες που ενίοτε προκαλούν σοβαρότερες αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα από τα ακάρεα. Αντίθετα, στα ταπητοκαθαριστήρια, εφαρμόζονται ειδικά καθαριστικά, τα οποία δεν αφήνουν υπολείμματα, γιατί είναι βιοδιασπώμενα και επομένως απομακρύνονται ακόμα και με την ελάχιστη ποσότητα νερού. Πρόκειται για αντιαλλεργικά απορρυπαντικά που είναι κατάλληλα ακόμα και για βρέφη.

Εξαλείφουν όλη την υγρασία

Όλοι οι ειδικοί στα στρώματα αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον καθαρισμό τους είναι η υγρασία. Είτε τα πλύνουμε με ατμοκαθαριστή είτε τοπικά με νερό και σαπούνι, κάποια ποσότητα υγρασίας δεν θα μπορέσει να φύγει. Ακόμα και αν βγάλουμε το στρώμα στον ήλιο και τον αέρα, η υγρασία θα απομακρυνθεί από την επιφάνεια και τα πρώτα στρώματα κάτω από αυτή, όμως θα παραμείνει στο βάθος του στρώματος. Αυτή η υγρασία είναι ο βασικός παράγοντας φθοράς των στρωμάτων, αφού καταστρέφει σταδιακά τα εξελιγμένα υλικά τους, όπως το latex ή το memory foam, τα βαραίνει και τα αχρηστεύει ως προς τη λειτουργία τους να στηρίζουν το σώμα και να προσαρμόζονται στις καμπύλες του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, η υγρασία είναι ιδανική για την ανάπτυξη των ακάρεων, οπότε πρόκειται στην ουσία για φαύλο κύκλο.

Στα ταπητοκαθαριστήρια διαθέτουν ειδικά μηχανήματα για το πλύσιμο, το ξέβγαλμα και το στέγνωμα των στρωμάτων. Τα υπολείμματα καθαριστικών και νερού απομακρύνονται με εξελιγμένες διαδικασίες φυγοκέντρησης, οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πεντακάθαρο στρώμα χωρίς ακάρεα και με άψογη διατήρηση της κατάστασής του και των ακριβών υλικών του.

Χέρια κρατούν στρώμα