Παιδικά χαλιά: Πώς θα διαλέξετε τα κατάλληλα για τα δωμάτια των παιδιών σας

Η εμπειρία έχει δείξει εδώ και χρόνια ότι τα χαλιά είναι ιδανικά για το παιδικό δωμάτιο. Προσφέρουν μαλακό δάπεδο και άρα είναι πιο ασφαλή, θερμαίνουν και ηχομονώνουν καλύτερα το χώρο και δίνουν αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς. Το μοναδικό τους πρόβλημα είναι ότι πλένονται δυσκολότερα από τα πλακάκια σε ένα γυμνό δάπεδο, όμως και πάλι τα πλεονεκτήματά τους υποσκελίζουν τα όποια ελάχιστα μειονεκτήματα. Αν, μάλιστα, τα παιδικά χαλιά επιλεγούν με τα σωστά κριτήρια και ξέρουμε τι να προσέξουμε, τότε μόνο καλά έχουν να παρέχουν σε εμάς και τα παιδιά μας, μετατρέποντας το παιδικό δωμάτιο σε ένα ξεχωριστό χώρο με το δικό του προσωπικό στυλ. Τι ακριβώς πρέπει, όμως, να προσέξουμε κατά την αγορά ενός παιδικού χαλιού.

Υλικό

Το υλικό του χαλιού επηρεάζει πολλά στοιχεία, όπως την ευκολία καθαριότητας, τη μαλακή αίσθηση, τη ζεστασιά, το επίπεδο ηχομόνωσης και την ανθεκτικότητα. Υπάρχουν χαλιά από φυσικά υλικά, όπως μαλλί, γιούτα και σίζαλ, ενώ τα συνθετικά χαλιά κατασκευάζονται από πολυεστέρα, νάιλον ή πολυπροπυλένιο. Στα παιδικά χαλιά, συνηθίζονται τα συνθετικά υλικά, καθώς είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τα φυσικά, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καθαρίζονται εύκολα.

Ιδιαίτερα το πολυπροπυλένιο δεν απορροφά τους λεκέδες, μπορεί να καθαριστεί με ατμοκαθαριστή και δεν συγκεντρώνει πολλή σκόνη, καθώς έχει χαμηλή στατικότητα. Γι’ αυτό, είναι από τα πλέον δημοφιλή υλικά στα παιδικά χαλιά.

παιδικα χαλια

Τιμή

Η τιμή είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα στα χαλιά για το παιδικό δωμάτιο. Από τη μία, κάποιοι γονείς σκέφτονται ότι αξίζει να επενδύσουν σε ένα ακριβό χαλί, μιας και έτσι θα ξέρουν ότι η ποιότητά του είναι άριστη. Από την άλλη, ίσως σκέφτεστε ότι δεν έχει νόημα να αγοράσετε ακριβό χαλί, αφού ούτως ή άλλως θα χαλάσει αργά ή γρήγορα. Η ισορροπία βρίσκεται κάπου ανάμεσα. Αν η ακριβή τιμή υπάρχει λόγω της υψηλής ποιότητας, τότε αξίζει να το σκεφθείτε. Αν, όμως, το χαλί είναι ακριβό επειδή είναι κατασκευασμένο από πολύτιμα υλικά, τότε δεν έχει νόημα στο παιδικό δωμάτιο. Το πολυπροπυλένιο ως συνθετικό υλικό προσφέρει την επιθυμητή ισορροπία, επειδή είναι προσιτό οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα είναι ανθεκτικό και καθαρίζεται εύκολα και αποτελεσματικά.

χαλια για παιδικο δωματιο

Χρώμα

Το χρώμα παίζει τεράστιο ρόλο στα παιδικά χαλιά και αυτό το κριτήριο είναι κάτι, για το οποίο καλό είναι να συμβουλευθείτε και το ίδιο το παιδί. Τα ανοιχτόχρωμα χαλιά μεγαλώνουν οπτικά το χώρο και δημιουργούν μια χαρούμενη αίσθηση, ειδικά αν είναι σε κάποιο φωτεινό ή φλουο χρώμα. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στο παιδικό δωμάτιο ανάλογα φυσικά και με την προσωπικότητα κάθε παιδιού. Από την άλλη, τα σκουρόχρωμα χαλιά δε λεκιάζουν τόσο εύκολα, όμως μπορεί να δημιουργήσουν μια καταθλιπτική αίσθηση.

χρωματιστα χαλια

Πάντως, αν το χαλί αντέχει να πλυθεί με ατμοκαθαριστή ή χημικά καθαριστικά, όπως επίσης και αν του έχει γίνει αδιαβροχοποίηση, είναι ανθεκτικό στους λεκέδες και μπορεί να μένει καθαρό, ακόμα και αν είναι σε ανοιχτό χρώμα.